Chocolate chip cookies

Jag älskar i stort sätt alla sorters kakor, men något som alltid har varit min absoluta favorit är utan tvekan chocolate chip cookies. Jag vet inte hur många recept jag har testat och hur många provbakningar jag gjort för att hitta det bästa receptet på cookies. De senaste gångerna har jag bakat efter det här receptet, och jag vågar nog säga att jag äntligen lyckats hitta det bästa receptet. De här kakorna blir helt perfekta, och min familj som brukar smaka mina cookies håller med om att detta är de godaste kakorna hittills.

Dessa cookies är precis som jag vill ha mina cookies. Lätt knapriga i kanterna och segmjuka i mitten, och såklart massor av choklad. Tjockleken blir helt perfekt; varken för tunna eller för tjocka. Sötman balanseras upp ljuvligt av flingsaltet som jag strör på efter de kommit ur ugnen, och om ni inte testat flingsalt på era cookies så måste ni börja med det genast!! Kakorna blir 1000 gånger bättre med flingsalt på.

Mina bästa tips för att lyckas med cookies:

 1. Rumsvarmt smör – Jag har provat att använda både smält smör och rumsvarmt smör, och jag tycker att kakorna där jag använt rumsvarmt smör har blivit bäst, både vad gäller form/utseende och konsistens. Tänk på att ta ut smöret i tid så att det verkligen hinner bli rumstempererat, eftersom mjukt smör gör det enklare att vispa sockret och smöret krämigt och fluffigt, är det för kallt så kommer det inte bli lika krämigt.
 2. Två sorters socker – I mitt recept använder jag två sorters socker: farinsocker och strösocker. Farinsockret gör att kakorna blir härligt sega och får en bättre konsistens, samt att det ger en godare och djupare smak. Går även att använda muscovadosocker. Strösockret gör att kakorna blir knapriga i kanterna, så genom att kombinera dessa två socker så får jag kakorna både knapriga och segmjuka.
 3. Väg mjölet – jag brukar väga alla ingredienserna i receptet, men det absolut viktigaste att väga är mjölet. Det är så svårt att få rätt mängd mjöl om man använder en måttskopa, och när man bakar cookies så är det såååå viktigt att man har rätt mängd mjöl. Har du för mycket mjöl så kommer kakorna bli torra och tjocka eftersom de inte kommer flyta ut i ugnen. Har du för lite mjöl så kommer de flyta ut alldeles för mycket.
 4. Choklad – Man ska inte snåla med choklad när man gör chocolate chip cookies. Jag brukar blanda ljus och mörk choklad, men jag gillar att ha mest av ljus choklad men lite mörk choklad är trevligt. Ni kan själva justera mängden, eller om ni endast vill ha ljus eller mörk så är det också upp till er. Jag använder alltid bakchoklad som jag hackar i olika storlekar istället för chokladknappar, jag tycker det är mycket godare och att det blir mycket bättre med choklad som hackas i olika storlekar.
 5. Kyl kakdegen innan gräddning – Det här steget är superviktigt. Kakdegen måste få vila i kylen i minst 1 timme innan du gräddar de. Jag vet att det låter som ett jobbigt moment, men det är verkligen värt väntan. Allra godast blir kakorna när man fryser kakdegen i några timmar och sedan gräddar de, då får de den perfekta tjockleken och kakorna blir helt underbara. Om man skippar att kyla ned degen överhuvudtaget så flyter kakorna ut lite för mycket under gräddning, och då blir kakorna tunna och knapriga. Jag vill att de ska vara tjockare så att man får knapriga kanter men att mitten blir så där härligt segmjuka.
 6. Frysa kakdeg – Om man inte vill baka av alla kakorna så går det jättebra att frysa in kakdegen. Forma degen först till bollar, lägg i en påse och ställ sedan in i frysen. Jag gör alltid det med cirka hälften av degen, just för att det är så trevligt att ha kakdeg i frysen som man kan ta upp och baka av senare när man får oväntat besök eller när man blir sugen på nygräddade kakor. Plus att fryst kakdeg blir de godaste kakorna, som jag nämnde ovan! Ta bara upp de frusna degbollarna när du startat ugnen, så hinner de ”tina” precis lagom under tiden som ugnen håller på att bli varm. Stort tips!
 7. Kakornas utseende – Jag tycker att man verkligen ska se chokladen på chocolate chip cookies, därför sparar jag alltid lite av den hackade chokladen så att jag kan toppa kakorna med det. Ibland lägger jag till och med på choklad efter gräddning, så att det smälter på kakorna. Och för att få kakorna sådär perfekt runda så finns det ett knep. Precis när kakorna kommit ur ugnen så tar du ett glas som är större än själva kakan, sedan lägger du glaset över kakan och rör i en cirkel så att kakan formas till en rund, perfekt cookie. Du kan se video på hur jag menar på min Instagram (HÄR) under höjdpunkten kakor.

Ingredienser

225 g smör, rumsvarmt

225 g farinsocker (3 dl)

100 g strösocker (drygt 1 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker

1 ägg

300 g vetemjöl (5 dl)

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

400 g choklad (spara ca 50 g till att toppa kakorna med)

Flingsalt att toppa kakorna med

Gör så här:

 1. Börja med att hacka chokladen i olika storlekar: en del grovhackade och resten lite mindre grovhackade. Spara ca 50 g av chokladen till att toppa kakorna med.
 2. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker i ca 5 minuter tills det blivit krämigt och fluffigt. Tillsätt ägget och blanda ihop snabbt.
 3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en separat skål. Sikta ned i smörblandningen och arbeta ihop tills all mjöl NÄSTAN är helt inarbetad. Då tillsätter du även chokladen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
 4. Forma bollar av degen, antingen med en kakskopa/glasskopa eller med händerna. Jag brukar väga mina kakor för att få jämn storlek på alla kakor, 50 g per kaka är en bra vikt tycker jag. Du kan ställa kakorna tätt på en tallrik/plåt så att det får plats i kylen/frysen. Toppa kakorna med chokladen som du sparat.
 5. Ställ in kakdegen i kylen eller frysen i minst 1 timme. Ju kallare kakdeg desto bättre cookies.
 6. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper med stort mellanrum mellan varje kaka.
 7. Grädda i mitten av ugnen i ca 13 minuter, kakorna ska ha fått lite färg på kanterna när de är färdiga. Ta ut och forma de eventuellt runda med hjälp av ett glas. Toppa med flingsalt och låt sedan svalna på plåten. Förvara i kakburk, gärna i stål. Kakorna går även jättebra att frysa.
Frys in kakdeg! Perfekt att ta upp och bara ställa in i ugnen så har du nybakade kakor.
Annons

2 reaktioner på ”Chocolate chip cookies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s