Sockerdoppade vaniljsnurror

Du behöver:

50 g jäst

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

2 tsk nymalen kardemumma

ca 800-850 g vetemjöl

150 g smör, rumstempererat

1 tsk salt

Vaniljfyllning:

200 g smör, rumsvarmt

3 dl strösocker

5 msk vaniljsocker eller 2 tsk vaniljpasta

ca 50 g riven mandelmassa (kan uteslutas)

Garnering:

1 ägg till pensling

Ca 40 g smält smör

Strösocker att doppa bullarna i

Gör så här:

1. Börja med att smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 35-37 grader (går även att använda kall mjölk, kall vätska = längre jästid). Häll mjölken över jästen och rör om tills den löst sig.

2. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet tills du har en degklump, tillsätt sedan smöret lite i taget och fortsätt arbeta degen på låg hastighet. När du har arbetat in allt smör i degen så tillsätter du saltet. Arbeta sedan degen i ca 15 minuter på låg hastighet (använd gärna en köksassistent om du har en sådan).

3. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.

4. Fyllning: Blanda/vispa snabbt ihop alla ingredienser till jämn fyllning. Ställ sedan åt sidan.

5. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen till en fyrkant med dina händer och kavla sedan ut till en stor rektangel, ca 4 mm tjock. Bred på fyllningen jämt över hela degen, vik sedan degen dubbel. Kavla några gånger till så att eventuella luftbubblor försvinner och du får en jämn deg. Skär sedan remsor, ca 2 cm breda, dela varje remsa på mitten så att du får ett par ”byxor” (se bild nedan eller kolla min video på TikTok @bakamedjosefine där jag visar hur man gör). Tvinna och snurra ihop till en rulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 1,5-2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader när det återstår ca 30 minuter av jästiden.

6. Pensla bullarna med ägg (blanda gärna ut ägget med en skvätt vatten och en liten nypa salt så blir det enklare att pensla bullarna). Grädda sedan bullarna i ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och låt bullarna svalna en aning på ett galler. Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker. (Om du planerar att frysa in några av bullarna så pensla/doppa inte de bullarna, det är bättre att göra det när du tar upp de ur frysen annars smälter sockret i frysen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s