Kladdkaka med apelsinmousse och mirror glaze

En magiskt god tårta med lyxig kladdkaksbotten, krämig apelsinmousse och mirror glaze. Så himla god! Den passar verkligen perfekt till hösten och halloween!

Apelsin och choklad är ju kombo som många älskar. Dock så ska jag vara ärlig och säga att jag inte alltid gillar den smakkombon, MEN!, den här tårtan blev verkligen riktigt, riktigt j*kla god. Ni bara måste testa!

När jag gör moussetårtor och tårtor med mirror glaze så föredrar jag att använda en silikonform. Det ger alltid bäst resultat, moussen får en slät yta vilket gör att mirror glazen lägger sig fint på. Just den här formen har rundade kanter vilket blir extra snyggt ihop med en mirror glaze! HÄR är en länk till den formen.

Kladdkakan bakade jag faktiskt i samma silikonform, men det går också bra att använda en springform. Det får gärna vara samma diameter som i silikonformen man ska göra själva tårtan i, sedan är det bara att skära väck kanterna innan montering. Då slipper man den ”hårda” kanten från kladdkakan och man kan justera storleken perfekt, plus att man kan äta de överblivna kanterna, hihi.

Göra tårtan i förväg:

Apelsincurden, kladdkakan och mirror glazen kan man gärna göra en eller flera dagar innan man tänkt montera ihop tårtan. Förvara curden och mirror glazen i kylskåp, kladdkakan förvarar du i frysen fram tills du ska montera tårtan. Om du gör mirror glazen i förväg så förvarar du den i kyl och när du ska använda den så värmer du bara den försiktigt i micron till rätt temperatur.

Gör färdigt tårtan (förutom mirror glaze) dagen före, eller flera dagar i förväg, innan dagen du tänkt servera den. Den behöver nämligen vara i frysen över natten så att den hinner bli helt djupfryst innan du kan täcka den med mirror glaze. Du kan alltså göra hela tårtan (minus mirror glaze) flera dagar i förväg och förvara den i frysen.

Ta fram tårtan från frysen och täck tårtan med mirror glaze. Det här gör du helst samma dag (alternativt dagen innan) som du tänkt servera den. Tänk dock på att den behöver den stå och tina ett par timmar i kylskåp efter du har hällt på mirror glazen, så gör det i god tid.

Gör tårtan utan mirror glaze:

Då kan du förbereda på samma sätt som jag skrivit i texten ovan, dvs. apelsincurd och kladdkaka görs i förväg. Du behöver inte frysa tårtan om du inte ska ha mirror glaze, men om du gjuter moussen/tårtan i en silikonform så måste du fortfarande frysa den för att kunna lossa tårtan från formen. Om du däremot gör tårtan i en springform så behöver du inte frysa den! Då räcker det att den står i kylskåp i ca 4-6 timmar före servering.

Ingredienser – kladdkaka

100 g smör

100 g choklad

2 ägg

200 g strösocker (2 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

20 g kakao (0,5 dl)

5 g vaniljsocker (0,5 msk)

1 krm salt

Ingredienser – apelsincurd

1 gelatinblad

200 g apelsinjuice (2 dl) (ca 3 st apelsiner)

Zest från 2-3 st apelsiner

2 st ägg

100 g strösocker (1 dl)

50 g smör, rumsvarmt

Ingredienser – apelsinmousse

3 gelatinblad

300 g apelsincurd

300 g vispgrädde (3 dl)

Ev. några droppar apelsinarom för extra tydlig apelsinsmak

Ingredienser – mirror glaze

4 gelatinblad

100 g strösocker

100 g apelsinjuice

30 g glykossirap

120 g vit choklad

Ev. orange pastafärg (kan uteslutas)

Gör så här – kladdkaka:

 1. Sätt ugnen på 200°C (vanlig ugn).
 2. Smält smöret i en liten kastrull (låt bubbla upp ordentligt), dra väck från värmen och häll i chokladen. Rör tills all choklad har smält.
 3. Rör försiktigt ihop ägg och socker (vispa inte). Häll sedan ner choklad-& smörbladningen och blanda till en jämn smet.
 4. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner i smeten.
 5. Häll upp kladdkakssmeten i en form (ca 18 cm i diameter).
 6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Den är färdig när den är matt på ytan men fortfarande dallrig när du skakar på formen.
 7. Ta ut och låt svalna, ställ sedan in i frysen tills den skall användas.

Gör så här – apelsincurd:

 1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 10 minuter.
 2. Riv skalet från apelsinerna (bara den färgade delen av skalet). Lägg zest och apelsinjuice i en liten kastrull. Låt koka tills hälften av vätskan har reducerats bort (du ska alltså ha 1 dl kvar).
 3. Lägg ägg, strösocker och den reducerade apelsinjuicen (+zest) i en värmetålig skål. Placera skålen över ett sjudande vattenbad och värm under omrörning tills det börjar tjockna (eller tills den når ca 84-85 grader).
 4. Lyft väck skålen från vattenbadet. Krama ur gelatinbladet och lägg ner i den varma vätskan, rör om och tillsätt sedan det rumsvarma smöret. Blanda tills smöret är helt inarbetat.
 5. Innan du häller upp apelsincurden i en skål kan du sila den för att bli av med eventuella klumpar. Täck sedan curden med plastfolie (plasten ska ligga mot ytan av krämen). Låt kallna i kylskåpet.

Gör så här – apelsinmousse:

 1. Innan du börjar med moussen så kan du ta fram alla grejer så att du är redo att montera tårtan. Ta fram silikonfom (eller springform), kladdkakan från frysen osv. så att du har allt framme.
 2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
 3. Vispa grädden lätt, hellre för lös än för tjock. Du ska se mjuka spår efter vispen (jag brukar använda ballongvisp till det här momentet för att ha mer kontroll).
 4. Värm hälften av apelsincurden i en skål i micron tills den blir varm (cirka 60 grader). Krama ur gelatinbladen och lägg i den varma curden, rör tills gelatinet har smält. Vispa upp resten av apelsincurden med ballongvisp, häll sedan i den uppvärmda apelsincurden och vispa med ballongvisp till en jämn, klumpfri smet.
 5. Häll i hälften av den lättvispade grädden i apelsincurden och blanda med slickepott, häll sedan i resten av grädden och vänd försiktigt till en jämn smet.

Montering:

 1. Skär ev. väck kanterna från kladdkakan och kolla så att den passar i formen, det ska vara ett litet mellanrum mellan kladdkakan och själva kanten på formen.
 2. Börja med att hälla moussen i silikonformen, lägg sedan försiktigt dit kladdkaksbottnen ovanpå och tryck till lätt så att moussen åker upp och täcker kanterna. Slå silkonformen lätt mot bordsbänken (jag brukar flytta över den till en plåt/skärbräda) så försvinner eventuella luftbubblor. Låt stå i frysen över natten.
 3. Om du gör tårtan i en springform – lägg då först ett bakplåtspapper i botten, klä kanterna med tårtplast, lägg kladdkaksbottnen i botten först och sedan häller du moussen ovanpå. Ställ in i kylskåp (eller i frysen om du ska ha mirror glaze på).
 4. Låt tårtan stå kvar i frysen fram tills du ska täcka den med mirror glaze, eftersom den måste vara helt djupfryst.

Gör så här – mirror glaze:

 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
 2. Hacka chokladen (behövs ej om du använder chokladknappar) och lägg i en hög behållare.
 3. Lägg socker, glykos och apelsinjuice i en liten kastrull. Låt koka upp på medelhög värme tills allt socker har löst upp sig.
 4. Häll den varma vätskan över chokladen. Krama ur gelatinbladen och lägg i de också, samt eventuellt orange pastafärg.
 5. Mixa med stavmixer tills du har en slät glaze. Undvik att få luftbubblor. Har du ingen mixer så går det att använda en slickepott istället.
 6. Täck glazen med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur tills den når 34-35 grader.
 7. När mirror glazen har nått rätt temperatur så tar du från tårtan från frysen (viktigt att den är helt djupfryst), lossa den från formen och ställ den på ett galler eller en upp och ned vänd skål. Ha en plåt klädd med plastfolie under så att du kan spara glazen som rinner över.
 8. Häll glazen över tårtan, jag brukar börja runt kanterna och avsluta med att hälla i mitten av tårtan. Tänk på att hälla jämt och långsamt (men inte för långsamt) så att du har koll på att hela tårtan täcks, eftersom man helst vill undvika att hälla på ett till lager i efterhand. Jag brukar skaka/banka försiktigt med plåten som tårtan står på för att hjälpa till att den överflödiga glazen rinner av, alternativt dra försiktigt med en palett uppe på tårtan för att få ett tunt lager och se till att det överflödiga rinner av. Låt sedan stå några minuter tills glazen har slutat droppa, sedan tar du en vass kniv och skär väck dropparna som hänger kvar.
 9. Ställ in tårtan i kylskåpet och låt tina i 4-6 timmar före servering. Det går även bra att göra det här dagen/kvällen innan man tänkt servera den, den håller sig fin och blank och smakar precis lika bra dag 2.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s