Morotstårta

En underbart god morotskaka med den absolut godaste cream cheesefrostingen. Det här är samma recept som jag använder när jag gör morotskaka i långpanna, men ibland passar en tårta bättre än en långpannekaka. Det går alltså lika bra att göra den här i långpanna som i springform, om du gör den i långpanna så gräddar du den på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.

Ingredienser

ca 220 g rivna morötter (ca 3 stora morötter)

4 ägg

3 dl strösocker

1 dl farinsocker

2 dl rapsolja

240 g vetemjöl (4 dl)

1 msk bakpulver

0,5 msk vaniljsocker

1 msk mald kanel

0,5 tsk salt

Färskostfrosting

250 g smör, rumsvarmt

250 g florsocker

250 g färskost

ca 1 msk citronsaft

Ev. 1 tsk vaniljpasta

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Fodra en springform (ca 24-26 cm i diameter), eller tre formar, med smör och bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg, strösocker och farinsocker i några minuter på hög hastighet tills det blivit vitt och poröst. Tillsätt olja och de rivna morötterna.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och sikta sedan ned i äggsmeten i två omgångar, vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och klumpfri smet.
  4. Häll upp smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Sänk värmen till 150 efter ungefär halva tiden. (OBS! Om du gräddar i tre formar så gräddar du bottnarna på 175 grader i ca 25 minuter). Tänk på att inte öppna ugnen under tiden kakan gräddas, då kan den sjunka ihop. Känn med en sticka om kakan är färdiggräddad.
  5. Ta ut och låt svalna helt.

Färskostfrosting

  1. Vispa smör och florsocker i ca 5 minuter med elvisp eller med vingen på köksassistenten tills det blivit riktigt vitt. Tillsätt sedan citronsaft, färskost och ev. vaniljpasta och blanda snabbt ihop tills allt är blandat, vispa inte för länge. Ställ in i kylen om den blir för mjuk.

Montering

  1. Om du gräddade kakan i en springform så delar du den i tre delar. Om du gräddade i tre formar så kan du trimma till ovansidan om det behövs så bottnarna är raka och jämna.
  2. Bred på frosting på varje lager och montera ihop till en tårta. Bred på/spritsa resten av frostingen på tårtan och dekorera hur du vill. Låt gärna stå i kylen några timmar före servering så att den hinner sätta sig och bli extra god.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s