Mitt bästa recept på kanelbullar

Mitt absolut bästa recept på kanelbullar! Saftiga bullar och den krämigaste, och absolut GODASTE fyllningen någonsin. De här bullarna får jag så mycket beröm för. En del har till och med sagt åt mig att jag borde hålla receptet hemligt, haha! Men jag vill ju såklart dela med mig av receptet, för det är ju så himla kul att se er testa mina recept och få höra att ni också älskar det här receptet! Blir verkligen SÅ glad! ❤️

 

Den här degen är väldigt enkel och härlig att jobba med. Jag använder alltid kall mjölk när jag bakar bullar, dels för att bullarna blir bättre när de får jäsa under en lite längre tid, men också för att degen blir lättarbetad och lätthanterlig när degen är kall. Det är också tack vare att jag använder rumsvarmt smör i degen och inte smält som degen är enkel att jobba med, eftersom den blir ”nonstick” kan man säga. Den fastnar varken på händerna eller på bordsbänken när man kavlar ut den. Så skönt! Dessutom blir bullarna betydligt saftigare med rumsvarmt smör i degen. Så kom ihåg att använda kall mjölk och rumsvarmt smör! apc_4494

I receptet hittar ni två fyllningar att välja mellan: en lite lyxigare variant och en enklare variant. Båda två är fantastiskt goda, men vad är skillnaden?

Den ”lyxiga” varianten: I den här fyllningen har jag blandat några ingredienser som kommer ge dig samma bullar som på konditori. Den här fyllningen blir tjock, krämig, fyllig och lyxig. De hemliga ingredienserna är bland annat mandelmassa, ljus sirap och stärkelse (plus mycket smör, socker och kanel såklart!). Mandelmassan gör fyllningen krämig och fastare. Ljus sirap gör också fyllningen extra krämig, men det ger också en härlig kola smak. Stärkelsen (potatismjöl/majsstärkelse/marsanpulver), gör att fyllningen håller ihop och inte flyter ut under gräddning. För det är ju inte jättekul att se fyllningen flyta ut på plåten istället för att stannar kvar i bullen när man, eller hur? Bullarna blir alltså otroligt saftiga med den här krämiga fyllningen, plus att de blir precis som på konditori!

Den ”enkla” varianten: Enkelt låter kanske tråkigt, men det stämmer inte i det här fallet. Jag kallar den bara enkel eftersom det är just det den är – men det betyder inte att den inte blir fantastiskt god! För det blir den verkligen. Här används mycket smör som breds på den utkavlade degen. Sedan blandar man socker, kanel och stärkelse i en separat skål. Detta strör man sedan över smöret. Det ska bli ett tjockt lager, så snåla inte! Och som jag förklarade i texten ovan så gör stärkelsen att fyllningen håller ihop och inte flyter ut under gräddningen. Bullarna blir ljuvligt goda och den här fyllningen är ju den klassiska som de flesta av oss har vuxit upp med. Så gott!

Ingredienser:

50 g jäst (blå eller röd)

5 dl mjölk, kylskåpskall

150 g strösocker (1,5 dl)

Ca 1 msk nymald kardemumma

ca 850 g vetemjöl

200 g smör, rumsvarmt

1 tsk salt

Kanelfyllning (Alternativ 1) :

200 g smör, rumsvarmt

150 g mandelmassa

105 g ljus sirap (0,75 dl)

1 dl strösocker eller farinsocker

0,5 dl kanel

1 msk potatismjöl eller marsanpulver

1 nypa salt

Kanelfyllning (Alternativ 2) :

225 g smör, rumsvarmt

ca 2 dl strösocker (byt ev. ut hälften mot farinsocker)

0,5 dl kanel

0,5 msk potatismjöl/majsstärkelse eller marsanpulver

1 nypa salt

Garnering:

1 ägg (uppvispat med en skvätt vatten och en nypa salt)

Pärlsocker

Sockerlag (koka upp lika 1 dl strösocker och 1 dl vatten tills sockret löst upp sig)

Gör så här:

1. Smula ned jästen i en bunke. Häll över mjölken. Du behöver inte blanda så att jästen löses upp, det kommer den göra under tiden som degen knådas.

2. Tillsätt strösocker, kardemumma och vetemjöl. Börja arbeta degen på låg hastighet i ca 5 minuter. Höj hastigheten ett snäpp och tillsätt smöret lite i taget. När allt smör är inarbetat i degen så tillsätter du saltet. Fortsätt sedan arbeta degen i ytterligare ca 10-15 minuter på låg eller medelhög hastighet (använd gärna en köksassistent om du har en sådan). Degen ska bli elastisk och glansig/blank och släppa från kanten. Degen ska vara klibbig men inte kladdig, det betyder alltså att när du petar lätt med ett finger på den så ska degen inte fastna på ditt finger.

3. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk, låt sedan degen vila i ca 10-15 minuter. Degen ska inte jäsa, den ska bara ”vila” så att den släpper spänning så att den blir enkel att arbeta med när du kavlar ut den. Medan degen vilar så kan du göra fyllningen.

4. Fyllning (alternativ 1): Riv mandelmassan i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Vispa snabbt ihop med elvisp tills du har en slät fyllning.

Fyllning (alternativ 2): Blanda socker, kanel och stärkelse i en skål. (Det rumsvarma smöret ska du bre på den utkavlade degen och sedan strör du sockerblandningen ovanpå).

5. Utbakning: Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel, den ska vara ca 5-7 mm tjock. Bred på fyllningen och forma bullar/snäckor/nystan. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, tar ungefär 1,5-2,5 timmar beroende på hur varmt det är i ditt kök. Under tiden kan du göra sockerlagen – koka upp 1 dl strösocker och 1 dl vatten, koka några minuter tills sockret löst upp sig. Dra väck från värmen och låt svalna.

6. När det återstår cirka 30 minuter av jästiden så sätter du ugnen på 225 grader. (Om du gör stora bullar så sätter du ugnen på 200°C).

7. Vispa upp ett ägg med en skvätt vatten + 1 nypa salt. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter (beroende på hur stora bullarna är, om du gör stora bullar behöver de vara inne i ca 15 minuter på 200°C) eller tills de fått en fin färg.

8. Ta ut och pensla bullarna med sockerlagen. Låt svalna någon minut innan du flyttar över bullarna till et galler.

Annons

15 reaktioner på ”Mitt bästa recept på kanelbullar

      1. Det står dock 1msk i receptet 🤪 det var i alla fall det jag följde men tror det blir bra! 🤩 De ser magiska ut på dina bilder, ska snart skjutsa in mina i ugnen, är typ 1 timme kvar på jäsningen 😍

        Gilla

    1. Hej!
      Oj, vad konstigt! Det brukar räcka med 800 g, men du kan absolut tillsätta mer om det behövs. Tänk på att arbeta degen länge, den brukar nämligen vara lösare i början men sedan få rätt konsistens när den är färdigknådad. Använde du rumsvarmt smör? Arbetar du degen i en köksassistent eller för hand?

      Skriv om du har några fler frågor så svarar jag så fort jag kan! ❤

      Gilla

    1. Hej! Det går att knåda degen för hand eller med elvisp (med degkrokar). Det tar dock mycket längre tid, men det funkar! Av egen erfarenhet så blir det dock inte lika bra resultat som när man använder en maskin. Det viktiga är att arbeta degen länge så att man får en elastisk deg 😊

      Gilla

  1. Hej!

    Jättefina bullar! De ser jättegoda ut, och jag har tänkt baka dem till helgen, och är väldigt nyfiken på resultatet.

    Jag ser dock att det i receptet ovan står 850 g vetemjöl, medan du i kommentarerna skriver att 800 g brukar räcka.

    Jag förstår att det kan skilja sig något beroende på mjölet, men ungefär hur mycket brukar du använda?

    Gilla

      1. Hej! Förlåt för sent svar!
        Om du vill göra utan mandelmassa så hade jag rekommenderat att du gör den andra fyllningen som står i receptet istället. Men om du vill göra fyllning 1 utan mandelmassa så behöver du öka mängden strösocker och förmodligen minska mängden sirap en aning, så att fyllningen inte blir för lös ❤

        Gilla

  2. Man kan använda mannagryn istället! Konstigt nog smakar det mandel när man blandar mannagryn och socker?? 😀 Jag använde det när vi hade en nötallergiker och receptet innehöll mandelmassa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s